در این مقاله به چرایی و چگونگی تشکیل رسوب در موتور می پردازیم.
تمامی موتورهای موجود در جهان برای این که بتوانند انرژی مورد نیاز برای پیشروی خودرو را تامین کنند، در هر ثانیه احتراقهای فراوانی را انجام میدهند. فرآیند احتراق در صورتی که با نسبت معینی از سوخت و اکسیژن رخ دهد، ایده آل و در صورتی که هر کدام از مقادیر دو عنصر مزبور کمتر یا بیشتر شود، بصورت ناقص و با ایجاد دوده همراه خواهد بود. وقوع احتراق ناقص در کنار مواردی همچون گرد و غبار و ذرات آلودگی موجود در هوا، خرده(پلیسه)های جدا شده یا ساییده شده از قطعات موتور، ناخالصیهای سوخت و… ذرات فراوانی را درون روغن موتور رها میکنند که در دراز مدت باعث تشکیل رسوب یا اصطلاحا لجن در داخل موتور میگردد.
علاوهبر رسوباتی که بصورت فوق در پیشرانه خودرو جمع میشود، در موتورهای انژکتور ممکن است مقداری از بنزینی که در کنار سوپاپهای هوا پاشیده شده در اثر حرارت موجود در سیلندرها خشک شود و برروی سر سوپاپ هوا رسوب کند. همچنین در هر دو نوع یعنی موتورهای کاربراتوری و انژکتوری، هنگامی که بنزین از میان لولهها عبور کرده، مقادیر کمی از آن تبخیر شده و روی لبه سوراخهای باریکی که باید از میانشان عبور کند، رسوب می شود.
از آنجا که رسوب آهسته آهسته درون موتور شکل میگیرد، ممکن است تا مدتها نمود بیرونی نداشته باشد اما با گذشت زمان این رسوبها روی هم جمع شده و احتمالا مصرف سـوخت را بالا برده، توان موتور را پایین آورده و با انتقال به سایر قسمتهای موتور، باعث کارکرد نامناسب آن می شود.
در نتیجه هر عاملی که منجر به احتراق ناقص، ورود آلودگی به موتور و تداخل محصولات احتراق با سایر قسمتهای موتور شود، میتواند باعث خرابیهای بزرگ و پرهزینهای در موتور خودرو نیز باشند.
از جمله:
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که موتور خودرو نیز مانند سایر قطعات یا تجهیزات یک خودرو هر چند وقت یکبار نیاز به شستوشو و پاکسازی دارد.
از طرف دیگر وجود رسوبات علاوه بر اینکه منجر به آلودگی فیلتر و روغن موتور هست، مانع قرارگرفتن لایه نازک روغن بر روی سطوح شده و در فرآیند روانکاری قسمتهای داخلی موتور نیز اختلال ایجاد می کند، بخصوص در:
به یاد داشته باشید عوض کردن فیلتر هوا و فیلتر روغن در هر بار تعویض روغن خودرو، کمک شایانی به پیشگیری از ایجاد و رسوب (لجن) روی قطعات می کند.